Services

Novosti o projektu

Na ovoj stranici pratite sve novosti vezane za projekt “Zajedno sretni”

https://www.dalmacijadanas.hr/zajedno-sretni-korisnici-centra-juraj-bonaci-po-prvi-put-zive-van-doma-unijeli-su-radost-svim-stanarima-u-zgradi
https://www.dalmacijadanas.hr/odrzan-prvi-okrugli-stol-u-sklopu-projekta-zajedno-sretni-centra-za-odgoj-i-obrazovanje-juraj-bonaci
https://www.dalmacijadanas.hr/drugi-okrugli-stol-centra-juraj-bonaci-korisnici-unose-radost-gdje-god-dodu-a-uglas-kazu-nije-nam-tesko-nista-raditi
https://slobodnadalmacija.hr/split/centar-juraj-bonaci-provodi-vazan-projekt-za-zivot-sticenika-izvan-domova-opremit-ce-se-za-njih-tri-nove-stambene-jedinice-zaposliti-strucnjaci-urediti-kabineti-1149342

STAMBENA JEDINICA MAKARSKA

Od 10.05.2021. pokrenuta je stambena jedinica Makarska na poodručju grada Makarske, na adresi Gradišćanskih Hrvata 24. U stambenu jedinicu je prvo useljen jedan vanjski korisnik s područja grada Makarske, a zatim tijekom 2021. godine još dvije korisnice iz Odjela smještaja pri Centru Juraj Bonači.

Od 01.03.2021. godine započele su pripreme s korisnikom M.R. za preseljenje u stambenu jedinicu. Dvije asistentice, zastupnica i socijalna radnica odlazili su redovito u podružnicu „Juraj Bonači“ u Makarskoj gdje je korisnik M.R. koristio uslugu poludnevnog boravka kako bi se upoznale s korisnikom i na taj način prikupili korisne informacije. Od djelatnika – stručnih suradnika podružnice „Juraj Bonači“ dobili smo informacije o korisniku – obiteljsku anamnezu, korisnikove navike, zdravstveno stanje korisnika, poželjna/nepoželjna ponašanja i sl. U procesu upoznavanja i rada s korisnikom razgovarali smo o njegovim željama i preferencijama vezano uz stambenu jedinicu, o tome s kim bi volio stanovati, odgovara li mu osoblje za pružanje podrške, kojim bi se aktivnostima htio baviti u zajednici i na koji bi način bi volio provoditi slobodno vrijeme. Aktivno smo surađivali i sa korisnikovim članovima obitelji koji su nas dodatno uputili u korisnikove navike, slabosti, aktivnosti koje voli raditi u slobodno vrijeme i sl. Naglasili smo članovima obitelji da oni i dalje predstavljaju bitnu ulogu u njihovim životima te da će i dalje aktivno sudjelovati u krugu podrške korisnika. S korisnikom i članovima obitelji smo otišli u posjet stanu te uključili korisnika u odabir asortimana za stan, raspodjele i organizacije namještaja, raspodjele aktivnosti u stanu. Nakon dvomjesečne pripreme korisnika i suradnje s ostalim stručnim suradnicima i obitelji, korisnik se preselio u stambenu jedinicu 10.05.2021.

 Također, kroz mjesec svibanj 2021. Organizirana je i priprema dviju korisnica iz Odjela smještaja koje su se u stambenu jedinicu uselile tijekom srpnja 2021. godine.  S obzirom da su navedene korisnice bile korisnice Odjela smještaja, za njih je prijelaz u stambenu jedinicu predstavljao ujedno sreću i strah od nepoznatog. Pozitivne emocije vezane su za promjenu životnih uvjeta i okoline, osobni razvoj i ostvarivanje u zajednici, samozastupanje i samoodređenje, sloboda izbora itd. Negativne emocije prisutne su u trenutcima straha odvajanja od ustanove i stvorene životne rutine, straha od nemogućnosti prilagodbe u zajednici, navikavanju na novu prostornu orijentaciju u gradu i sl. U razgovore s korisnicima su bili uključeni djelatnici Odjela smještaja koji čine znatan dio njihovih života, također različiti stručni suradnici (edukacijski rehabilitator, socijalni pedagog, socijalni radnik, pedagog) s kojima su i u svojem dosadašnjem životu imali doticaj, ali i zastupnica za organizirano stanovanje. Tijekom pripreme asistentice su s korisnicama radile na usavršavanju u nekim svakodnevnim aktivnostima: aktivnosti samozbrinjavanja, odvajanje odjeće na bijelo i šareno, odnošenje prljave odjeće na pranje i stavljanje u perilicu rublja, odnošenje čiste odjeće s pranja u svoje sobe te slaganje i spremanje u ormare, mijenjanje posteljine,  održavanje čistoće i urednosti vlastitog prostora – spavaće sobe, wc-a, blagavaone, dnevnog boravka, hodnika, metenje, pranje podova, brisanje prašine, pranje prozora i roleta, pospremanje, razvrstavanje i odnošenje otpada, postavljanje pribora i raspremanje stola za jelo, itd.

Obavljeni su i telefonski razgovori s članovima obitelji/skrbnicima, ali i sastanci uživo na kojima im je bila prezentirana usluga organiziranog stanovanja, iznijete su im pozitivne strane preseljenja i istaknuto im je zašto je to u interesu korisnika. Članovi obitelji/skrbnici su odlično prihvatili ideju o preseljenju te smo zajednički zaključili da je to u najboljem interesu korisnika.

U ožujku 2022. godine useljeno je još dvoje vanjskih korisnika s područja grada Splita, inače dugodišnjih korisnika usluge boravka pri Centru Juraj Bonači. Osim toga, u srpnju 2022. u stambenu jedinicu u Makarskoj useljena je još jedna korisnica Odjela smještaja pri Centru Juraj Bonači čime su kapaciteti ove stambene jedinice popunjeni, a ciljevi projekta ujedno i ispunjeni.

Od preseljenja u stambenu jedinicu korisnike se nastoji što aktivnije uključiti u život u zajednice budući da aktivno uključivanje u život zajednice predstavlja temelj društvenog života. Biti uključen u život zajednice, za osobe s intelektualnim teškoćama, prvenstveno znači raditi nešto s osobama bez teškoća. Život u zajednici ne podrazumijeva samo fizičku prisutnost, njega karakteriziraju odnosi i aktivnosti, stečena iskustva i emocije.

 

Putem ove usluge korisnike nastojimo što više uključiti u aktivnosti i sadržaje koje zajednica nudi te im omogućiti da vode što samostalnije živote u zajednici. Od samog preseljenja pa do danas, asistentice u suradnji sa zastupnicom i socijalnom radnicom pružaju podršku korisnicima u svima aktivnostima svakodnevnog života.